Notices
 
 

  

User Tag List

Thread: Codes showing temp sensor issue

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16
  1. Post Codes showing temp sensor issue 
    #1
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Wales
    Posts
    168
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    2 Post(s)
    Hi , I didn't know how to edit previous thread title so here's a new thread .
    Codes are showing as "temperature sensor 2 fault" . I firstly assumed it was possible water infiltration near the ecu as the code came and went several times but this apparently is not the cause . The fault is also raising blocked radiator fan or obstruction and both are free so I assume the temp sensor malfunction is causing a knock on effect here .
    There are 2 coolant temp sensors , 1 is egr side , I think the other is near the thermostat , not sure , but what will be the most likely of the 2 sensors causing radiator fan blocked or obstructed?
     
    0 0 0
     

  2. Re: Codes showing temp sensor issue 
    #2
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Wales
    Posts
    168
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    2 Post(s)
    I changed BOTH coolant temp sensors and the engine light reappeared after 2 days so Then I changed the 2 pin connector plug that feeds sensor 2 as there was significant corrosion inside the terminals . Light went out and has now come back on again codes read same as before . Coolant temperature sensor two reading too high . Radiator fans blocked or restricted . I am just at an end to figure the cause here , fans spin freely and the light resets itself and comes back on numerous times. Does anyone have any ideas please?
     
    0 0 0
     

  3. Re: Codes showing temp sensor issue 
    #3
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Derry ireland
    Posts
    113
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    14 Post(s)
    The cooling fan (fans) has to be controlled so that allows the engine to maintain a constant temperature. these fans must have a 5v feed with in the spec 4.48-5.2 and is soley worked via ecu via coolant temp sensor. It would not go amiss to check wiring from the 2 sensors to the ecu pin nos ??? can you post up eng code
     
    1 0 0
     

  4. Re: Codes showing temp sensor issue 
    #4
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Wales
    Posts
    168
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    2 Post(s)
    Cffb
     
    0 0 0
     

  5. Re: Codes showing temp sensor issue 
    #5
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Nottingham, England
    Posts
    39,430
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    4
    Mentioned
    79 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Quoted
    1375 Post(s)
    Can you post a full car code read including the VIN.
    Slava Ukraini!

     
    0 0 0
     

  6. Re: Codes showing temp sensor issue 
    #6
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Wales
    Posts
    168
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    2 Post(s)
    Dont have codes on me but auxillary water pump ...coolant temp sensor 2 high...vin: WVWZZZ3CZBE354851 auxillary water pump has been a fault for several years , could this also make coolant temp sensor show up?
    Last edited by dieselal; 12-05-2022 at 07:05 PM. Reason: Adding info
     
    0 0 0
     

  7. Re: Codes showing temp sensor issue 
    #7
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Wales
    Posts
    168
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    2 Post(s)
    Found a previous auxillary pump code that flagged possibly still same: P261A00 coolant pump 2 open circuit. Code possibly P2182 for secondary coolant temp sensor reading too high. The car drives ok but engine light is of concern ofc. Both coolant sensors have been replaced OE parts. Engine light constantly lighting and then resetting for few days.
    Last edited by dieselal; 12-05-2022 at 09:59 PM. Reason: Added info
     
    0 0 0
     

  8. Re: Codes showing temp sensor issue 
    #8
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Nottingham, England
    Posts
    39,430
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    4
    Mentioned
    79 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Quoted
    1375 Post(s)
    Have you replaced the elctic water pump on the front of the engine? Only use genuine and you need to now if it has Pierburg or BUEHLER fitted.
    Slava Ukraini!

     
    0 0 0
     

  9. Re: Codes showing temp sensor issue 
    #9
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Wales
    Posts
    168
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    2 Post(s)
    I actually have one on my passenger seat it was taken of a workmates same engine last night, he seized his when fan belt shredded around bottom pulley. Would this flag the temp sensor code as the auxiliary pump has been open circuit several years.
     
    0 0 0
     

  10. Re: Codes showing temp sensor issue 
    #10
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Wales
    Posts
    168
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    2 Post(s)
    I just spoke to a mechanic and hes going to run diagnostics to all sensors to measure voltages, it maybe even dirty connector in that loom. As the auxillary pump has been open circuit for several years, Im thinking it unlikely to flag the sensor issue.
     
    0 0 0
     

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Please Help 5 fault codes showing, fuel gauge displays empty, 00438 - fuel supply sensor 2 (G169)
    By Bro4eva in forum Audi A6 - C6 Forum - 2005 - 2010
    Replies: 3
    Last Post: 26-12-2018, 05:50 PM
  2. Can a lambda sensor be faulty with no codes showing?
    By flat4fanatic in forum Polo - Derby - Lupo - Fox
    Replies: 14
    Last Post: 28-02-2017, 08:29 PM
  3. Outside temp showing crazy figures - 40 degrees?
    By skymaster in forum Audi A4 - B8 Forum - 2008 - 2015
    Replies: 5
    Last Post: 02-07-2014, 02:59 PM
  4. Temp Guage Showing Low Temp
    By Mad mike in forum Audi A4 - B6 Forum - 2002 - 2005
    Replies: 12
    Last Post: 13-11-2011, 03:25 AM
  5. P118 coolant temp sensor issue/s
    By bowdeenio in forum Passat - B5 Forum - 1997 -2005
    Replies: 7
    Last Post: 08-11-2010, 02:23 PM
Bookmarks
Bookmarks
Posting Permissions
  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


 



  


Disclaimer: VW Audi Forum is an "independant enthusiast website", administered in line with guidelines supplied by VAG in the UK, and is in no way related to any of the Worldwide Volkswagen,Audi,Seat,Skoda,Bentley,Bugatti,Porsche or Lamborghini group of Companies. For official up to date information on any of there vehicles, please visit the official websites. Any comments made throughout this website, are the views of the respective poster, and in no way represent the views of the VW Audi Forum Administration, or the worldwide Volkswagen & Audi Group of companies.


VW Audi Forum do not vet and are not responsible for any information which is posted in this forum. All content is viewed and used by you at your own risk and we do not warrant the accuracy or reliability of any of the information.


Copyright: Certain "words", "phrases" and "Images" used on this website by the Administration are "Copyright" of Volkswagen GB, Volkswagen AG (Germany), Audi GB, Audi AG (Germany), Volkswagen Motorsport GB, Volkswagen Motorsport AG (Germany), Audi Motorsport AG (Germany), Volkswagen Racing GB, Bentley, Bugatti, Porsche and Lamborghini. No image can be replicated by anyone WITHOUT the relevant Companies written permission.


All trademarks and copyrights remain property of their respective owners.

No part of the VW Audi Forum website or forum may be reproduced without written permission from the site administration


PLEASE NOTE - PERSONAL ABUSE, ABUSE AGAINST THIS OR ANY OTHER WEBSITE OR ANY COMPANY WILL NOT BE TOLERATED. OFFENDERS WILL BE MODERATED OR EVEN BANNED.


This website and forum are best viewed at a minimum resolution of 1024 by 768.



  



- VW AUDI Forum - The #1 Volkswagen (VW) Group Forum - Volkswagen (VW) - Audi - Seat - Skoda - Bentley - Bugatti - Lamborghini - Porsche - Scania - MAN - Ducatti - VW Audi Forum -


- www.vwaudiforum.co.uk - www.vwaudiforum.co.uk -