Notices
 
 

  

User Tag List

Thread: 2016 Leon blower motor stopped working

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. 2016 Leon blower motor stopped working 
    #1
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    midlands
    Posts
    36
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    The interior blower has stopped working on the wife's leon (2015 1.6 tdi tech, aircon and dials not climate control)
    Aircon lights up as usual when you turn the fan control dial
    Nothing at all from the fan on any setting even full
    Checked fuse - ok
    popped the blower motor out, turns freely.
    12 direct to the motor and works as it should
    Which makes me think resistor pack.

    However, when this happened on our 08 touran the fan would still work on the unresisted full speed setting whereas this one doesn't
    With prices of resistor packs/new motors being around 155 is there anything else I can check to make sure it's definitely that before forking out?

    With an 500 mile round trip next week need to try and get it sorted asap

    Thanks!
     
    0 0 0
     

  2. Re: 2016 Leon blower motor stopped working 
    #2
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Nottingham, England
    Posts
    37,723
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    2
    Mentioned
    47 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Quoted
    1093 Post(s)
    I can’t check the wiring diagram to remind myself of the logic but the controller is described as that and not a resistor and has a new part number 5WA 907 521.
    IF you like me are furious at this undemocratic ban on the sale of new petrol and Diesel engined cars, please sign this petition https://petition.parliament.uk/petitions/556842
     
    0 0 0
     

  3. Re: 2016 Leon blower motor stopped working 
    #3
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    midlands
    Posts
    36
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Quote Originally Posted by Crasher View Post
    I can’t check the wiring diagram to remind myself of the logic but the controller is described as that and not a resistor and has a new part number 5WA 907 521.
    Hi Crasher, thanks for the reply. good to see you're still about.
    Swapped it for a known good fan and controller pack out of a mates and nothing.
    Been googling and found loads of the traditional ' my blower only works on max' but only one about it not working at all.
    That seemed to involve various trips to seat dealer replacing controller/fan/matrix and then the problem being found as the pressure sensor for the aircon.
    Does that sound at all feasible?
    The aircon switches on automatically every time you turn the fan on so am wondering.
    Would it show up on vcds? (getting mine back off my mate tonight)
    Thanks.
     
    0 0 0
     

  4. Re: 2016 Leon blower motor stopped working 
    #4
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    midlands
    Posts
    36
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Ran vcds this morning got this below.
    I must be doing something wrong as neither of these codes seem to exist when searching on ross-tech.
    google search gives no results either.
    Anyone got any pointers? thanks


    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 08: Auto HVAC (J301) Labels:| 5G0-907-426.clb
    Part No SW: 5F0 907 426 M HW: 5F0 907 426 M
    Component: AC Manuell H02 1001
    Revision: 00001K09
    Coding: 00100104200100001000000000001000
    Shop #: WSC 00049 770 00107
    ASAM Dataset: EV_ACManueBHBVW37X 003017
    ROD: EV_ACManueBHBVW37X_003.rod
    VCID: 3467CD849F992A2B17-8060


    1 Fault Found:
    459779 - Local Databus
    U1030 00 [009] - Electrical Malfunction
    [New feature! Extended UDS fault detail is only supported by current gen. interfaces]
    Confirmed - Tested Since Memory Clear
    Freeze Frame:
    Fault Status: 00000001
    Fault Priority: 6
    Fault Frequency: 30
    Reset counter: 212
    Mileage: 106573 km
    Date: 2021.03.31
    Time: 07:42:51
     
    0 0 0
     

  5. Re: 2016 Leon blower motor stopped working 
    #5
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Nottingham, England
    Posts
    37,723
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    2
    Mentioned
    47 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Quoted
    1093 Post(s)
    Have you checked to see if the controller has power on the 2.5mm red/yellow wire?
    IF you like me are furious at this undemocratic ban on the sale of new petrol and Diesel engined cars, please sign this petition https://petition.parliament.uk/petitions/556842
     
    0 0 0
     

  6. Re: 2016 Leon blower motor stopped working 
    #6
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    midlands
    Posts
    36
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Quote Originally Posted by Crasher View Post
    Have you checked to see if the controller has power on the 2.5mm red/yellow wire?
    Thanks for the reply.
    Yes, there's power to it (with ignition on and off)
     
    0 0 0
     

  7. Re: 2016 Leon blower motor stopped working 
    #7
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Nottingham, England
    Posts
    37,723
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    2
    Mentioned
    47 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Quoted
    1093 Post(s)
    Then looking at the diagram and knowing the controller/fan are OK, the problem must be with the signal from the I would say the problem must be the signal from the controller.

    IF you like me are furious at this undemocratic ban on the sale of new petrol and Diesel engined cars, please sign this petition https://petition.parliament.uk/petitions/556842
     
    0 0 0
     

  8. Re: 2016 Leon blower motor stopped working 
    #8
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    midlands
    Posts
    36
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Quote Originally Posted by Crasher View Post
    Then looking at the diagram and knowing the controller/fan are OK, the problem must be with the signal from the I would say the problem must be the signal from the controller.
    Thanks again. J301 on the diagram?
    Wondering if it might be related to the thread I found where G805 pressure sensor was the culprit.
    Do you know if there's any way of wiring the sender to 'fool it' to test it?
    Much appreciated,
    Steve
     
    0 0 0
     

  9. Re: 2016 Leon blower motor stopped working 
    #9
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Nottingham, England
    Posts
    37,723
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    2
    Mentioned
    47 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Quoted
    1093 Post(s)
    Yes the J301, I was having trouble making the diagram readable. The control line does go to the pressure sensor... try unplugging it and see what happens.
    IF you like me are furious at this undemocratic ban on the sale of new petrol and Diesel engined cars, please sign this petition https://petition.parliament.uk/petitions/556842
     
    0 0 0
     

  10. Re: 2016 Leon blower motor stopped working 
    #10
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    midlands
    Posts
    36
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Quote Originally Posted by Crasher View Post
    Yes the J301, I was having trouble making the diagram readable. The control line does go to the pressure sensor... try unplugging it and see what happens.
    Sorry for the late reply. Been travelling.

    I think I found it > flat4fanatic | Flickr but no difference when unplugged

    Things have got considerable worse.
    On the way up, my wife swears it was timed with when I put the e/window down the abs and tps warning lights came on, went off a minute later, then back on permanently half hour afterwards. Noticed time had changed on clock at some point too. Later on after stopping start/stop system error, headlight range control error.

    My wifes cousin managed to squeeze it in for a quick look. Apparently there were 20 odd low voltage errors (generic garage, not vcds) and the abs was showing nsr (the only error 2 days ago was in the thread above). Sensor changed, wiring checked back to the pump ok, so he wondered if it was the abs pump itself. Alternator charging well, battery about 70%.

    On the way back winter tyre speed warning came up (it's never been switched on). Decided to replace the battery to rule that out as it was the original. All warnings still there but not got vcds with me to clear them. Fan still not working either!
     
    0 0 0
     

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Please Help Heater blower motor and wiper jets just stopped working HELP somebody Please
    By Rossh in forum Touran - Sharan - Caravelle
    Replies: 10
    Last Post: 07-11-2018, 07:40 PM
  2. Question Washer motor and heater blower fan stopped working VCDS scan included
    By adamkm in forum Audi A3 - 8P - 2004 - 2012
    Replies: 15
    Last Post: 02-09-2014, 01:17 PM
  3. Heater/Blower stopped working
    By scottjay86 in forum Golf MK3 - 1993 - 1999
    Replies: 14
    Last Post: 26-02-2010, 12:10 AM
  4. Please Help Heater/Blower Motor Intermitant now stopped?
    By waynex1 in forum Audi A4 - B5 Forum - 1995 - 2002
    Replies: 0
    Last Post: 01-07-2008, 09:30 AM
  5. mk3 vento blower stopped working
    By aphex2k in forum Golf MK3 - 1993 - 1999
    Replies: 2
    Last Post: 02-03-2008, 11:51 PM
Bookmarks
Bookmarks
Posting Permissions
  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


 



  


Disclaimer: VW Audi Forum is an "independant enthusiast website", administered in line with guidelines supplied by VAG in the UK, and is in no way related to any of the Worldwide Volkswagen,Audi,Seat,Skoda,Bentley,Bugatti,Porsche or Lamborghini group of Companies. For official up to date information on any of there vehicles, please visit the official websites. Any comments made throughout this website, are the views of the respective poster, and in no way represent the views of the VW Audi Forum Administration, or the worldwide Volkswagen & Audi Group of companies.


VW Audi Forum do not vet and are not responsible for any information which is posted in this forum. All content is viewed and used by you at your own risk and we do not warrant the accuracy or reliability of any of the information.


Copyright: Certain "words", "phrases" and "Images" used on this website by the Administration are "Copyright" of Volkswagen GB, Volkswagen AG (Germany), Audi GB, Audi AG (Germany), Volkswagen Motorsport GB, Volkswagen Motorsport AG (Germany), Audi Motorsport AG (Germany), Volkswagen Racing GB, Bentley, Bugatti, Porsche and Lamborghini. No image can be replicated by anyone WITHOUT the relevant Companies written permission.


All trademarks and copyrights remain property of their respective owners.

No part of the VW Audi Forum website or forum may be reproduced without written permission from the site administration


PLEASE NOTE - PERSONAL ABUSE, ABUSE AGAINST THIS OR ANY OTHER WEBSITE OR ANY COMPANY WILL NOT BE TOLERATED. OFFENDERS WILL BE MODERATED OR EVEN BANNED.


This website and forum are best viewed at a minimum resolution of 1024 by 768.



  



- VW AUDI Forum - The #1 Volkswagen (VW) Group Forum - Volkswagen (VW) - Audi - Seat - Skoda - Bentley - Bugatti - Lamborghini - Porsche - Scania - MAN - Ducatti - VW Audi Forum -


- www.vwaudiforum.co.uk - www.vwaudiforum.co.uk -