Notices
 



Thread: Problems with built in Sat-Nav PLEASE HELP!

Results 1 to 5 of 5
  1. Problems with built in Sat-Nav PLEASE HELP! 
    #1
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Telford, United Kingdom
    Posts
    2
    Post Thanks / Like
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Hi there,

    I bought a 55 plate Audi A3 sport in August this year and for the first 6 weeks or so the built in sat-nav worked perfectly and I was really pleased with it.

    It then started freezing as I was driving and wouldnt come back on which resulted in me getting lost a few times but oh well.

    Now it wont turn on at all.. It says please insert navigation disk, so I try taking it out and putting it back in and then it says disk improperly inserted.
    And then just wont do anything at all and sometimes even freezes the whole headunit so it sticks the music and all sorts.

    Got in my car on Monday night and it was fully frozen, low and behold the sat nav started working perfectly again. Until the car was defrosted completely and had warmed up. Then back to the usual problems. And now once again wont come on.

    Yesterday I jumped in my car and my screen on my clocks where it usually tells you your mpg and temperature. It now tells me which direction I am driving in for example... "N" , "E" , "SE". AND when the car is frozen as before it also tells you the road that you are driving down.

    As soon as the car heats up, it says at the bottom of the screen "no nav dvd" when there definately is. Immensly annoying as this wont actually go away. I can no longer see my mpg and temperate and this north, east, south is permanently stuck on.

    It is driving me insane and has really got on my nerves as this car cost me alot.


    PLEASE CAN ANYBODY HELP ME?????

    I have tried using a lense cleaning disk and it played perfectly but did not help with the problem. I have also tried using a mates disk.

    Cheers, pulling her hair out Sarah x
     

  2. Re: Problems with built in Sat-Nav PLEASE HELP! 
    #2
    Join Date
    May 2008
    Posts
    2,902
    Post Thanks / Like
    Thanks
    4
    Thanked 342 Times in 316 Posts
    You probably need a new laser drive for the unit.
     

  3. Re: Problems with built in Sat-Nav PLEASE HELP! 
    #3
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Essex...most of the time
    Posts
    92
    Post Thanks / Like
    Thanks
    1
    Thanked 13 Times in 12 Posts
    Hi Sarah, sounds like a software issue you have with the unit. First of all, I'd suggest giving the unit a re-boot.
    To do this, hold the Power and Setup buttons for about 5 seconds, this initiates a full reboot of the RNS-E system (I assume its the RNS-E you have? DVD based sat nav?)

    If you press Setup and then Car (I think it is) it should give you Hardware and Software versions and Map version.

    Try pulling the fuse of the radio for half an hour if the first suggestion doesnt work.

    If you keep getting the messages in the DIS from the sat nav, you should be able to press the rocker switch on the end of the wiper stalk or the reset button underneath to revert the display to MPG and temperature display.

    HTH
    '99 B5 S4 ---------Gone
    '05 Leon PD150 --Not really gone
    '01 B5 RS4 -------Gone
    '05 Leon PD150 --Went but came back again
     

  4. Re: Problems with built in Sat-Nav PLEASE HELP! 
    #4
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Telford, United Kingdom
    Posts
    2
    Post Thanks / Like
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Thats great thanks I will try this...

    The rocker switch doesnt change the message from the sat-nav but I will try to reset it.

    Thanks
     

  5. Re: Problems with built in Sat-Nav PLEASE HELP! 
    #5
    Gerbil Guest
    Quote Originally Posted by M155_5P3NCE View Post
    Thats great thanks I will try this...

    The rocker switch doesnt change the message from the sat-nav but I will try to reset it.

    Thanks
    I had similar problem with the DVD unit in the boot of my A8. I found one of the cables at the back was slightly loose. Since pushing it back in the nav as worked okay.

    Not sure if you can get to the cables on an A3, but worth a try. If it is intermittent, then it probably is not a software fault.

    Good luck.
     

Similar Threads

  1. Sat Nav not working.
    By jasear in forum Passat - B5 Forum - 1997 -2005
    Replies: 3
    Last Post: 10-04-2011, 02:19 PM
  2. problems with nav unit new scirocco
    By insanojackson in forum Scirocco - Corrado
    Replies: 1
    Last Post: 20-07-2009, 03:06 AM
  3. How To sat nav upgrade + retro fit fogs
    By soccersmyth in forum Audi A3 - Archive Topics
    Replies: 3
    Last Post: 02-05-2009, 05:08 PM
  4. Replies: 2
    Last Post: 05-11-2007, 01:59 PM
  5. Sat Nav
    By rwpgriffiths in forum Eos
    Replies: 11
    Last Post: 16-05-2007, 11:23 PM
Bookmarks
Bookmarks
Posting Permissions
  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  






Disclaimer: VW Audi Forum is an "independant enthusiast website", and is in no way related to any of the Worldwide Volkswagen,Audi,Seat,Skoda,Bentley,Bugatti,or Lamborghini group of Companies. For official upto date information on any of there vehicles, please visit the official websites. Any comments made throughout this website, are the views of the respective poster, and in no way represent the views of the VW Audi Forum Administration, or the worldwide Volkswagen & Audi Group of companies.


VW Audi Forum do not vet and are not responsible for any information which is posted in this forum. All content is viewed and used by you at your own risk and we do not warrant the accuracy or reliability of any of the information.


Copyright: Images used on this website by the Administration are "Copyright" of Volkswagen GB, Volkswagen AG (Germany), Audi GB, Audi AG (Germany), Volkswagen Motorsport GB, Volkswagen Motorsport AG (Germany), Audi Motorsport AG (Germany), Volkswagen Racing GB, Bentley, Bugatti, and Lamborghini. No image can be replicated by anyone WITHOUT the relevent Companies written permission.


VW Audi Forum is an AUTHORISED retailer for the Surf City Garage range of car care products


All trademarks and copyrights remain property of their respective owners.

No part of the VW Audi Forum website or forum may be reproduced without written permission from the site administration


PLEASE NOTE - PERSONAL ABUSE, ABUSE AGAINST THIS OR ANY OTHER WEBSITE OR ANY COMPANY WILL NOT BE TOLERATED. OFFENDERS WILL BE MODERATED OR EVEN BANNED.


This website and forum are best viewed at a minimum resolution of 1024 by 768.





Page copy protected against web site content infringement by Copyscape


- VW AUDI Forum - The No1 VW Audi Forum - Volkswagen (VW) - Audi - Seat - Skoda - Bentley - Bugatti - Lamborghini - Porsche - VW Audi Forum -


- www.vwaudiforum.co.uk - www.vwaudiforum.co.uk -