Notices
 

  

User Tag List

Thread: Revs drop to 0 when i turn on my lights

Results 1 to 8 of 8
  1. Revs drop to 0 when i turn on my lights 
    #1
    Join Date
    May 2009
    Location
    london
    Posts
    11
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Hi everyone im having trouble with my speedo all is ok when engine is runnning as soon as you turn the lights on the revs drop to nothing and like theres no power goin through anyone now why
    please help!!!!!
    Bill
     
    0 0 0
     

  2. Re: Revs drop to 0 when i turn on my lights 
    #2
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    ireland
    Posts
    17
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    i have the same problem please let me know how you get on, i would really REALLY appreciate it
     
    0 0 0
     

  3. Re: Revs drop to 0 when i turn on my lights 
    #3
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    london catford
    Posts
    87
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    get your alterator tested under load.
    it may be ok with nothing running but under load such as trying to power the headlights and run the car it may not be giving out enough if any amps to keep everything going, so you end up feeding a bad alterator, the lights and the engine all from your battery.

    also check the engine earth's for bad contacts.
     
    0 0 0
     

  4. Re: Revs drop to 0 when i turn on my lights 
    #4
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Nottingham, England
    Posts
    31,563
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    2
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    13 Post(s)
    Bit confused here, the speedo does not show revs and if it dropped to 0 the engine would stop so I imagine the rev counter needle drops to zero with the lights on but the engine revs do not drop any more than they normally would with a load applied so it is just the gauge at fault. In that case, the problem is a bad earth to the gauges.
    Dark was that day when Diesel conceived his grim engine that begot you, vile invention, more vicious, more criminal than the camera even, metallic monstrosity, bale and bane of our culture, chief woe of our Commonweal. How dare the Law prohibit hashish and heroin yet license your use, who inflate all weak inferior egos? Their addicts only do harm to their own lives: you poison the lungs of the innocent, your din dithers the peaceful, and on choked roads hundreds must daily die by chance-medley. Nimble technicians, surely you should hang your heads in shame. Your wit works mighty wonders, has landed men on the Moon, replaced brains by computers, and can smithy a "smart" bomb. It is a crying scandal that you cannot take the time or be bothered to build us, what sanity knows we need, an odorless and noiseless staid little electric brougham.

    W.H. Auden (1907-1973), A Curse:


    www.helpforheroes.org.uk

    Keep XH558 in the air
    www.vulcantothesky.org

     
    0 0 0
     

  5. Re: Revs drop to 0 when i turn on my lights 
    #5
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    ireland
    Posts
    17
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    thanks for your input, ill take a look at that when i get a chance. might get the alternator refurbished anyways cuz its makin noise (wel i hope it is, rather than somethin else!) if it works im goin on the **** straight away to celebrate cuz its really botherin me!!
     
    0 0 0
     

  6. Re: Revs drop to 0 when i turn on my lights 
    #6
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    ireland
    Posts
    17
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    yeah the engine is still tickin over, although at slightly lower revs as if its under pressure. there was an alarm put in the car at one stage an then its was takin out so theres loose ends of wires in the engine bay but everythin round the fuse box seems ok, although i can tell someone was rootin at that too cuz theres a load of them blue wire conecting clips where they wanted to take current from a wire to run somethin else. my head goes to mush wen i think bout wiring circuits but i cant help think that there are just 2 plugs in the bak of the speedo. if there was a bad earth wouldnt it be in one of those plugs and then just stoppin it from workin altogether? (sorry for long message )
     
    0 0 0
     

  7. Re: Revs drop to 0 when i turn on my lights 
    #7
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    london catford
    Posts
    87
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    its very normal for a carb controlled engine to drop a few revs when the alterator is under load, what happens is the more you need from the alterator the harder the engine has to work to turn the pully.
    and your revs drop, not my much just a little.
    computer controlled injection the engine speed is increased a little by the computer to allow for that.

    really depends on the age of that golf some later golfs have one plug some have two, but if a bad earth is to blame you should see other problems in the dash as well, such as temp gauge playing about.

    clean all the main earth points in the engine bay first, just follow the main wires down from the battery, clean both ends and see how it goes from there.
     
    0 0 0
     

  8. Re: Revs drop to 0 when i turn on my lights 
    #8
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    ireland
    Posts
    17
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    well, i got the alternater refurbished and got new connectors for it. didnt help the problem but at least its quieter and i know the alternators good :P Anyways... I FOUND IT!!!! theres a brown and white wire coming from one of the looms thats tied to the loom that has the 3 wires goin to the distributor. the middle wire on the distributor plug is also brown and white, but the loose one i found seems to be coming from the dash. anyways, i earthed it, and seen that my rev counter works as normal when i switch my lights on. so i soldered a wire to that and led it to the battery negative terminal.
     
    0 0 0
     

Similar Threads

  1. Interior lights will not turn off when door closed
    By hendy00 in forum Golf MK4 - 1999 - 2004
    Replies: 7
    Last Post: 09-01-2016, 07:25 AM
  2. Replies: 21
    Last Post: 13-09-2009, 07:31 PM
  3. Headlight Conversion How To??!!
    By Paul A4 1.8t in forum Audi A4 - B5 Forum - 1995 - 2002
    Replies: 7
    Last Post: 27-04-2008, 10:57 PM
  4. MK5 TDi revs drop at 2500
    By Loofer in forum Golf MK5 - 2004 - 2009
    Replies: 2
    Last Post: 25-08-2007, 11:11 PM
  5. A4 Quattro Servicing Tasks
    By MrBeardy in forum Audi A4 - B5 Forum - 1995 - 2002
    Replies: 2
    Last Post: 08-08-2007, 04:57 PM
Bookmarks
Bookmarks
Posting Permissions
  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  




  



Disclaimer: VW Audi Forum is an "independant enthusiast website", administered in line with guidelines supplied by VAG in the UK, and is in no way related to any of the Worldwide Volkswagen,Audi,Seat,Skoda,Bentley,Bugatti,Porsche or Lamborghini group of Companies. For official up to date information on any of there vehicles, please visit the official websites. Any comments made throughout this website, are the views of the respective poster, and in no way represent the views of the VW Audi Forum Administration, or the worldwide Volkswagen & Audi Group of companies.


VW Audi Forum do not vet and are not responsible for any information which is posted in this forum. All content is viewed and used by you at your own risk and we do not warrant the accuracy or reliability of any of the information.


Copyright: Certain "words", "phrases" and "Images" used on this website by the Administration are "Copyright" of Volkswagen GB, Volkswagen AG (Germany), Audi GB, Audi AG (Germany), Volkswagen Motorsport GB, Volkswagen Motorsport AG (Germany), Audi Motorsport AG (Germany), Volkswagen Racing GB, Bentley, Bugatti, Porsche and Lamborghini. No image can be replicated by anyone WITHOUT the relevant Companies written permission.


All trademarks and copyrights remain property of their respective owners.

No part of the VW Audi Forum website or forum may be reproduced without written permission from the site administration


PLEASE NOTE - PERSONAL ABUSE, ABUSE AGAINST THIS OR ANY OTHER WEBSITE OR ANY COMPANY WILL NOT BE TOLERATED. OFFENDERS WILL BE MODERATED OR EVEN BANNED.


This website and forum are best viewed at a minimum resolution of 1024 by 768.



  



- VW AUDI Forum - The #1 Volkswagen (VW) Group Forum - Volkswagen (VW) - Audi - Seat - Skoda - Bentley - Bugatti - Lamborghini - Porsche - VW Audi Forum -


- www.vwaudiforum.co.uk - www.vwaudiforum.co.uk -