Notices
 

  

User Tag List

Thread: Cruise control / Start-stop system issue

Results 1 to 10 of 10
  1. Cruise control / Start-stop system issue 
    #1
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Birmingham
    Posts
    295
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    3 Post(s)
    Hi , often when I start up , the dash reads : Start-stop system fault , function unavailable.

    Now there is also another highly recurrent issue with cruise control. It simply will not come on when I press the CC button. I have noticed however that if I drive for a couple of minutes. Stop and turn the engine off and then restart the engine , the cruise control becomes available without fail.

    There doesnít seem to be any battery issue as car starts every time. Anybody any idea what the problem might be ? Thanks.
     
    0 0 0
     

  2. Re: Cruise control / Start-stop system issue 
    #2
    Join Date
    Feb 2015
    Location
    Luton, United Kingdom
    Posts
    3
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    1 Post(s)
    I had similar issues, mostly with the start/stop to be fair and not the cc....it was a battery issue in the end, even though the car started no problem, the charge was constantly below the threshold at which the start stop would work. I also noticed that the mirrors would be slow to open as well when I had this issue. It took 3 goes at a dealer but in the end they replaced the battery under warranty, no issues since then.
    Matt
     
    0 0 0
     

  3. Re: Cruise control / Start-stop system issue 
    #3
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Birmingham
    Posts
    295
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    3 Post(s)
    Many thanks for your reply Matt.

    I suspected it may still be a battery issue. TBH the start stop has not worked in more than a year come to think of it but there was never any fault warning until recently.

    Just now it faltered on starting and I had to press the start button again. Both wing mirror failed to unfold. Even after restarting they would not unfold but on restarting again, they did.

    The car is no longer under warranty and the battery is over 4 years old. The dealer wanted about £100 just to investigate.

    I am minded to simply replace the battery and see if the fault goes away.
     
    0 0 0
     

  4. Re: Cruise control / Start-stop system issue 
    #4
    Join Date
    Feb 2020
    Location
    Stoke on Trent
    Posts
    14
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    4 Post(s)
    Quote Originally Posted by Mattham View Post
    I had similar issues, mostly with the start/stop to be fair and not the cc....it was a battery issue in the end, even though the car started no problem, the charge was constantly below the threshold at which the start stop would work. I also noticed that the mirrors would be slow to open as well when I had this issue. It took 3 goes at a dealer but in the end they replaced the battery under warranty, no issues since then.
    Matt
    I have an issue with my stop/start which Iíve posted about, along with some other things, had my battery tested but it was coming back fine at 12.6v - Really unsure what to do next !
     
    0 0 0
     

  5. Re: Cruise control / Start-stop system issue 
    #5
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Birmingham
    Posts
    295
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    3 Post(s)
    Update:

    I had Audi replace the battery at the weekend. Since then , I have driven it every day to work and back , there have been no problems whatsoever.
     
    0 0 0
     

  6. Re: Cruise control / Start-stop system issue 
    #6
    Join Date
    Feb 2020
    Location
    Stoke on Trent
    Posts
    14
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    4 Post(s)
    Quote Originally Posted by Pbro View Post
    Update:

    I had Audi replace the battery at the weekend. Since then , I have driven it every day to work and back , there have been no problems whatsoever.
    Did they replace like for like battery or another brand? Was it testing at over 12v before the change?
     
    0 0 0
     

  7. Re: Cruise control / Start-stop system issue 
    #7
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Birmingham
    Posts
    295
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    3 Post(s)
    Sorry I donít know which brand it was or what it was testing as.

    But the doors were a bit sluggish unlocking and the mirrors too beforehand. Now the locks are noticeably snappier.
     
    0 0 0
     

  8. Re: Cruise control / Start-stop system issue 
    #8
    Join Date
    Feb 2015
    Location
    Luton, United Kingdom
    Posts
    3
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    1 Post(s)
    Quote Originally Posted by Pbro View Post
    Update:

    I had Audi replace the battery at the weekend. Since then , I have driven it every day to work and back , there have been no problems whatsoever.
    Glad you got it sorted, I know how annoying I found it before mine was fixed
     
    0 0 0
     

  9. Re: Cruise control / Start-stop system issue 
    #9
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Birmingham
    Posts
    295
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    3 Post(s)
    Cheers mate 👍
     
    0 0 0
     

  10. Re: Cruise control / Start-stop system issue 
    #10
    Join Date
    Nov 2016
    Location
    Preston
    Posts
    69
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    8 Post(s)
    Quote Originally Posted by danwheatley View Post
    I have an issue with my stop/start which I’ve posted about, along with some other things, had my battery tested but it was coming back fine at 12.6v - Really unsure what to do next !
    A fully charged battery should be around 13.8v, 12.6 is low.
    Awaiting A6 Avant Quattro SE Executive 3.0 TDI 218ps.

    Metallic Diamond beige, adaptive air suspension, Bose surround sound, LED matrix headlights, parking pack, technology pack, ambient lighting, heated folding mirrors, comfort seats, privacy glass and finally a swivelling ball!
     
    0 0 0
     

Similar Threads

  1. Start/stop system disabling and LED reversing
    By Audidua in forum Audi A5 - B8 Forum - 2007 - 2016
    Replies: 0
    Last Post: 08-01-2019, 11:08 PM
  2. Please Help Audi A3 start/stop system fault
    By Traser13 in forum Audi A3 - 8P - 2004 - 2012
    Replies: 1
    Last Post: 04-02-2017, 03:13 PM
  3. stop start system fault.
    By marcosborne in forum Passat - B6 Forum - 2005 - 2010
    Replies: 7
    Last Post: 02-12-2013, 12:43 PM
  4. Stop start system behaviour
    By markp306 in forum Audi A5 - B8 Forum - 2007 - 2016
    Replies: 3
    Last Post: 13-09-2013, 10:16 PM
Tags for this Thread

View Tag Cloud

Bookmarks
Bookmarks
Posting Permissions
  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  




  


Disclaimer: VW Audi Forum is an "independant enthusiast website", administered in line with guidelines supplied by VAG in the UK, and is in no way related to any of the Worldwide Volkswagen,Audi,Seat,Skoda,Bentley,Bugatti,Porsche or Lamborghini group of Companies. For official up to date information on any of there vehicles, please visit the official websites. Any comments made throughout this website, are the views of the respective poster, and in no way represent the views of the VW Audi Forum Administration, or the worldwide Volkswagen & Audi Group of companies.


VW Audi Forum do not vet and are not responsible for any information which is posted in this forum. All content is viewed and used by you at your own risk and we do not warrant the accuracy or reliability of any of the information.


Copyright: Certain "words", "phrases" and "Images" used on this website by the Administration are "Copyright" of Volkswagen GB, Volkswagen AG (Germany), Audi GB, Audi AG (Germany), Volkswagen Motorsport GB, Volkswagen Motorsport AG (Germany), Audi Motorsport AG (Germany), Volkswagen Racing GB, Bentley, Bugatti, Porsche and Lamborghini. No image can be replicated by anyone WITHOUT the relevant Companies written permission.


All trademarks and copyrights remain property of their respective owners.

No part of the VW Audi Forum website or forum may be reproduced without written permission from the site administration


PLEASE NOTE - PERSONAL ABUSE, ABUSE AGAINST THIS OR ANY OTHER WEBSITE OR ANY COMPANY WILL NOT BE TOLERATED. OFFENDERS WILL BE MODERATED OR EVEN BANNED.


This website and forum are best viewed at a minimum resolution of 1024 by 768.



  



- VW AUDI Forum - The #1 Volkswagen (VW) Group Forum - Volkswagen (VW) - Audi - Seat - Skoda - Bentley - Bugatti - Lamborghini - Porsche - VW Audi Forum -


- www.vwaudiforum.co.uk - www.vwaudiforum.co.uk -