Notices
 

  

User Tag List

Thread: Weird start issue?

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. Weird start issue? 
    #1
    Join Date
    Aug 2018
    Location
    GB
    Posts
    23
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    2 Post(s)
    Hey guys, I have a 2008 2.8 FSI (auto). The car recently had a starting issue, took it to an Audi specialist who traced it to be a wire behind the dashboard that was causing a short circuit. Came to pick the car up, started the first time. Drove 9 miles, parked for like 5min, tried to start and it wouldn't crank (pump primes and LPFP clicks but doesn't crank). Waited 15 min, tried to start again and the car fired up. Drove another 9 miles back to the garage, stopped and tried to start the car, I couldn't replicate the issue as it started the first time no matter how long we waited - so took it back home for now as had to drive it the next day.

    Today I decided to drive the car. Started the first time, no issues, no lights, no judder - smooth as ever. Drove 2 miles to warm it up, came back home and stopped, tried to start and nothing! It wouldn't crank at all. Had to wait 20min and the it started without any issues. Drove the car again for like 5 miles, parked and turned the car off. Started again first time no issues. Tried stop and starting like 10 times and again I couldn't replicate the issue as it starts the first time.

    When I took the car back to the garage, they connected their VCDS but found 0 codes.

    So the issue is when I start the car the first time and switch it off it will not start again no matter what and I simply have to wait 10min, it then starts straight away after that for the whole day any time of the day, cold engine or warm.

    Any gurus out here that had a similar issue?
     
    0 0 0
     

  2. Re: Weird start issue? 
    #2
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Nottingham, England
    Posts
    35,236
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    2
    Mentioned
    27 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Quoted
    652 Post(s)
    When it won’t start, is the starter motor turning or is nothing happening?
    Dark was that day when Diesel conceived his grim engine that begot you, vile invention, more vicious, more criminal than the camera even, metallic monstrosity, bale and bane of our culture, chief woe of our Commonweal. How dare the Law prohibit hashish and heroin yet license your use, who inflate all weak inferior egos? Their addicts only do harm to their own lives: you poison the lungs of the innocent, your din dithers the peaceful, and on choked roads hundreds must daily die by chance-medley. Nimble technicians, surely you should hang your heads in shame. Your wit works mighty wonders, has landed men on the Moon, replaced brains by computers, and can smithy a "smart" bomb. It is a crying scandal that you cannot take the time or be bothered to build us, what sanity knows we need, an odorless and noiseless staid little electric brougham.

    W.H. Auden (1907-1973), A Curse:
     
    0 0 0
     

  3. Re: Weird start issue? 
    #3
    Join Date
    Aug 2018
    Location
    GB
    Posts
    23
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    2 Post(s)
    Quote Originally Posted by Crasher View Post
    When it wont start, is the starter motor turning or is nothing happening?
    Nope, I can't hear anything when trying to start it. No clicks, no noises from the front of the car. The only thing I can hear is LPFP clicking at the back and that's it. If it was a sticky starter motor then why would it start as normal after a short 10-20min break and continue to work non stop until overnight?

    I've researched a lot and the suggestion given to other members with similar issues on other Audi forums is that it is one of the temp sensors: when cold it starts without any issues but when the car is warm, the (temp) sensor thinks it is still cold and throws too much fuel thus flooding the engine.

    Another suggestion is an ECM relay. I'm going to plug the car to a VCDS in a few days time to see if it stored any codes since the garage erased it all.
     
    0 0 0
     

  4. Re: Weird start issue? 
    #4
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Nottingham, England
    Posts
    35,236
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    2
    Mentioned
    27 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Quoted
    652 Post(s)
    It cannot be a temp sender if it is not turning over, a faulty battery or heat related starter motor issue makes most sense.
    Dark was that day when Diesel conceived his grim engine that begot you, vile invention, more vicious, more criminal than the camera even, metallic monstrosity, bale and bane of our culture, chief woe of our Commonweal. How dare the Law prohibit hashish and heroin yet license your use, who inflate all weak inferior egos? Their addicts only do harm to their own lives: you poison the lungs of the innocent, your din dithers the peaceful, and on choked roads hundreds must daily die by chance-medley. Nimble technicians, surely you should hang your heads in shame. Your wit works mighty wonders, has landed men on the Moon, replaced brains by computers, and can smithy a "smart" bomb. It is a crying scandal that you cannot take the time or be bothered to build us, what sanity knows we need, an odorless and noiseless staid little electric brougham.

    W.H. Auden (1907-1973), A Curse:
     
    0 0 0
     

  5. Re: Weird start issue? 
    #5
    Join Date
    Aug 2018
    Location
    GB
    Posts
    23
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    2 Post(s)
    I've decided to take the car back to the Audi specialist who "partially" fixed my car and left me with a fault. Let's see what they say. I'll post the results here.
     
    0 0 0
     

  6. Re: Weird start issue? 
    #6
    Join Date
    Aug 2018
    Location
    GB
    Posts
    23
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    2 Post(s)
    Quote Originally Posted by Crasher View Post
    It cannot be a temp sender if it is not turning over, a faulty battery or heat related starter motor issue makes most sense.
    Hey Crasher, today I started the car from the first time but it began to judder vigorously for under 10 seconds, it then calmed and was normal again. After driving for like 10 minutes I stopped and tried to start it and it did start without any issues.

    I connected the car to VCDS and here's what it gave me:

    Starter control, feedback terminal 50
    Short circuit to ground/interruption
    Code: P3053

    Starter relay electrical fault in the circuit
    Code: P3088

    I've checked 9n various forums and people suggest it is either the starter relay or the starter itself (as you mentioned). What do you think? Thanks bud.
     
    0 0 0
     

  7. Re: Weird start issue? 
    #7
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Nottingham, England
    Posts
    35,236
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    2
    Mentioned
    27 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Quoted
    652 Post(s)
    It was juddering after the starter had disengaged?
    Dark was that day when Diesel conceived his grim engine that begot you, vile invention, more vicious, more criminal than the camera even, metallic monstrosity, bale and bane of our culture, chief woe of our Commonweal. How dare the Law prohibit hashish and heroin yet license your use, who inflate all weak inferior egos? Their addicts only do harm to their own lives: you poison the lungs of the innocent, your din dithers the peaceful, and on choked roads hundreds must daily die by chance-medley. Nimble technicians, surely you should hang your heads in shame. Your wit works mighty wonders, has landed men on the Moon, replaced brains by computers, and can smithy a "smart" bomb. It is a crying scandal that you cannot take the time or be bothered to build us, what sanity knows we need, an odorless and noiseless staid little electric brougham.

    W.H. Auden (1907-1973), A Curse:
     
    0 0 0
     

  8. Re: Weird start issue? 
    #8
    Join Date
    Aug 2018
    Location
    GB
    Posts
    23
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    2 Post(s)
    Quote Originally Posted by Crasher View Post
    It was juddering after the starter had disengaged?
    Yes, the car started but then immediately began to judder for approximately 8 seconds - the rev counter kept going up and down a bit, hunting the revs.
     
    0 0 0
     

  9. Re: Weird start issue? 
    #9
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Nottingham, England
    Posts
    35,236
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    2
    Mentioned
    27 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Quoted
    652 Post(s)
    I think the fault code is more indicative of a general voltage supply issue. The 4F gives a data stamp with many of its codes, do a FULL global scan of the car and post the result inside the # code function
    Dark was that day when Diesel conceived his grim engine that begot you, vile invention, more vicious, more criminal than the camera even, metallic monstrosity, bale and bane of our culture, chief woe of our Commonweal. How dare the Law prohibit hashish and heroin yet license your use, who inflate all weak inferior egos? Their addicts only do harm to their own lives: you poison the lungs of the innocent, your din dithers the peaceful, and on choked roads hundreds must daily die by chance-medley. Nimble technicians, surely you should hang your heads in shame. Your wit works mighty wonders, has landed men on the Moon, replaced brains by computers, and can smithy a "smart" bomb. It is a crying scandal that you cannot take the time or be bothered to build us, what sanity knows we need, an odorless and noiseless staid little electric brougham.

    W.H. Auden (1907-1973), A Curse:
     
    0 0 0
     

  10. Re: Weird start issue? 
    #10
    Join Date
    Aug 2018
    Location
    GB
    Posts
    23
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    2 Post(s)
    Just an update, took it to a local audi specialist and feel like I'm being milked - so your opinion would be appreciated.

    They initially, fixed an error by replacing some cable behind the dashboard (provided me with a non-itemised receipt). The car developed the same fault so I took it back to them, they now say that they've replaced the starter motor and the starter motor relay (I don't even think it was necessary), and a few days ago they said they'd need to get an electrician booked as the fault persists. The electrician has diagnosed that the ECU may be faulty - what the actual F?! How, if it hasn't had any water damage (initially the same specialists checked all ECU boxes for any water damage and found it all to be in good order). I feel like a massive complaint is going to go their way tomorrow.

    When the car was brought to them I explicitly asked the to check all relays and ECU, their response was that it isn't an ECU or any relays that is at fault.

    Apparently they've had to book the same electrician in again for tomorrow to tell them if the fault is repairable or not.

    Tell me I'm not being milked...
     
    0 0 0
     

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. A4 B6 Weird A/C Issue
    By rowdy-999 in forum Audi A4 - B6 Forum - 2002 - 2005
    Replies: 4
    Last Post: 04-09-2018, 08:31 PM
  2. A3 TDI 2.0 8p weird starting issue
    By jimmynoshoes in forum Audi A3 - 8P - 2004 - 2012
    Replies: 6
    Last Post: 06-09-2016, 12:45 PM
  3. Weird aircon issue
    By Dark Horse in forum Audi A4 - B6 Forum - 2002 - 2005
    Replies: 9
    Last Post: 06-09-2011, 11:09 AM
  4. Weird Multitronic issue
    By Seanious in forum Audi A6 - C5 Forum - 1998 - 2004
    Replies: 3
    Last Post: 10-11-2009, 04:57 PM
  5. Weird demister issue
    By in forum Chat - Anything with wheels
    Replies: 0
    Last Post: 01-01-1970, 01:00 AM
Bookmarks
Bookmarks
Posting Permissions
  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  




  


Disclaimer: VW Audi Forum is an "independant enthusiast website", administered in line with guidelines supplied by VAG in the UK, and is in no way related to any of the Worldwide Volkswagen,Audi,Seat,Skoda,Bentley,Bugatti,Porsche or Lamborghini group of Companies. For official up to date information on any of there vehicles, please visit the official websites. Any comments made throughout this website, are the views of the respective poster, and in no way represent the views of the VW Audi Forum Administration, or the worldwide Volkswagen & Audi Group of companies.


VW Audi Forum do not vet and are not responsible for any information which is posted in this forum. All content is viewed and used by you at your own risk and we do not warrant the accuracy or reliability of any of the information.


Copyright: Certain "words", "phrases" and "Images" used on this website by the Administration are "Copyright" of Volkswagen GB, Volkswagen AG (Germany), Audi GB, Audi AG (Germany), Volkswagen Motorsport GB, Volkswagen Motorsport AG (Germany), Audi Motorsport AG (Germany), Volkswagen Racing GB, Bentley, Bugatti, Porsche and Lamborghini. No image can be replicated by anyone WITHOUT the relevant Companies written permission.


All trademarks and copyrights remain property of their respective owners.

No part of the VW Audi Forum website or forum may be reproduced without written permission from the site administration


PLEASE NOTE - PERSONAL ABUSE, ABUSE AGAINST THIS OR ANY OTHER WEBSITE OR ANY COMPANY WILL NOT BE TOLERATED. OFFENDERS WILL BE MODERATED OR EVEN BANNED.


This website and forum are best viewed at a minimum resolution of 1024 by 768.



  



- VW AUDI Forum - The #1 Volkswagen (VW) Group Forum - Volkswagen (VW) - Audi - Seat - Skoda - Bentley - Bugatti - Lamborghini - Porsche - VW Audi Forum -


- www.vwaudiforum.co.uk - www.vwaudiforum.co.uk -