Notices
 

  

User Tag List

Thread: Rough running for around 30 seconds after start from cold

Results 1 to 7 of 7
  1. Rough running for around 30 seconds after start from cold 
    #1
    Join Date
    May 2007
    Posts
    63
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Mrs Midge's mk4 1.6 auto 8V has an intermittent problem. On start from cold, it will sometimes run rough for the first 30 seconds or so OR if you stick it back in neutral and rev it, the rough running will clear pretty much immediately. No other running problems and no fault code logged.

    Any ideas?

    Thanks!
     
    0 0 0
     

  2. Re: Rough running for around 30 seconds after start from cold 
    #2
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Nottingham, England
    Posts
    35,084
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    2
    Mentioned
    21 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Quoted
    627 Post(s)
    Sounds like a fault with the secondary air injection but it depends on year and engine code as there are variations.
    Dark was that day when Diesel conceived his grim engine that begot you, vile invention, more vicious, more criminal than the camera even, metallic monstrosity, bale and bane of our culture, chief woe of our Commonweal. How dare the Law prohibit hashish and heroin yet license your use, who inflate all weak inferior egos? Their addicts only do harm to their own lives: you poison the lungs of the innocent, your din dithers the peaceful, and on choked roads hundreds must daily die by chance-medley. Nimble technicians, surely you should hang your heads in shame. Your wit works mighty wonders, has landed men on the Moon, replaced brains by computers, and can smithy a "smart" bomb. It is a crying scandal that you cannot take the time or be bothered to build us, what sanity knows we need, an odorless and noiseless staid little electric brougham.

    W.H. Auden (1907-1973), A Curse:
     
    0 0 0
     

  3. Re: Rough running for around 30 seconds after start from cold 
    #3
    Join Date
    May 2007
    Posts
    63
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Quote Originally Posted by Crasher View Post
    Sounds like a fault with the secondary air injection but it depends on year and engine code as there are variations.
    Hi Crasher - it's a 2003 with engine code BFQ. Wouldn't secondary air injection just affect the emissions?
     
    0 0 0
     

  4. Re: Rough running for around 30 seconds after start from cold 
    #4
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Nottingham, England
    Posts
    35,084
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    2
    Mentioned
    21 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Quoted
    627 Post(s)
    Yes that has Secondary Air Injection and the so called "Combi Valve" 06A 131 351 F can cause this problem, it is on the same bracket as the EGR valve on the side of the head over the gearbox with a thick plastic hose going to it from the air pump.
    Dark was that day when Diesel conceived his grim engine that begot you, vile invention, more vicious, more criminal than the camera even, metallic monstrosity, bale and bane of our culture, chief woe of our Commonweal. How dare the Law prohibit hashish and heroin yet license your use, who inflate all weak inferior egos? Their addicts only do harm to their own lives: you poison the lungs of the innocent, your din dithers the peaceful, and on choked roads hundreds must daily die by chance-medley. Nimble technicians, surely you should hang your heads in shame. Your wit works mighty wonders, has landed men on the Moon, replaced brains by computers, and can smithy a "smart" bomb. It is a crying scandal that you cannot take the time or be bothered to build us, what sanity knows we need, an odorless and noiseless staid little electric brougham.

    W.H. Auden (1907-1973), A Curse:
     
    0 0 0
     

  5. Re: Rough running for around 30 seconds after start from cold 
    #5
    Join Date
    May 2007
    Posts
    63
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Quote Originally Posted by Crasher View Post
    Yes that has Secondary Air Injection and the so called "Combi Valve" 06A 131 351 F can cause this problem, it is on the same bracket as the EGR valve on the side of the head over the gearbox with a thick plastic hose going to it from the air pump.
    Found it - thanks. Take it there isn't an easy way of testing it/fixing it and it's just a case of swapping and hoping?
     
    0 0 0
     

  6. Re: Rough running for around 30 seconds after start from cold 
    #6
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Nottingham, England
    Posts
    35,084
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    2
    Mentioned
    21 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Quoted
    627 Post(s)
    It can be tested but it is less trouble to change it and see what happens. My Octavia did this for years and I put up with it as fixing my own car is too much after spending all day fixing other people’s but it cured that initial minute of lumpy running.
    Dark was that day when Diesel conceived his grim engine that begot you, vile invention, more vicious, more criminal than the camera even, metallic monstrosity, bale and bane of our culture, chief woe of our Commonweal. How dare the Law prohibit hashish and heroin yet license your use, who inflate all weak inferior egos? Their addicts only do harm to their own lives: you poison the lungs of the innocent, your din dithers the peaceful, and on choked roads hundreds must daily die by chance-medley. Nimble technicians, surely you should hang your heads in shame. Your wit works mighty wonders, has landed men on the Moon, replaced brains by computers, and can smithy a "smart" bomb. It is a crying scandal that you cannot take the time or be bothered to build us, what sanity knows we need, an odorless and noiseless staid little electric brougham.

    W.H. Auden (1907-1973), A Curse:
     
    0 1 0
     

  7. Re: Rough running for around 30 seconds after start from cold 
    #7
    Join Date
    May 2007
    Posts
    63
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Quote Originally Posted by Crasher View Post
    It can be tested but it is less trouble to change it and see what happens. My Octavia did this for years and I put up with it as fixing my own car is too much after spending all day fixing other people’s but it cured that initial minute of lumpy running.
    OK - I'll give it a go and post up the results. Thanks again.
     
    0 0 0
     

Similar Threads

  1. Replies: 2
    Last Post: 16-04-2015, 07:05 PM
  2. Occasional rough running after cold start + other queries
    By Midge in forum Golf MK4 - 1999 - 2004
    Replies: 3
    Last Post: 29-06-2014, 04:39 PM
  3. Please Help Engine running very rough when cold
    By eurobenjy in forum Golf MK4 - 1999 - 2004
    Replies: 2
    Last Post: 29-12-2012, 04:37 PM
  4. mk4 gti turbo rough running when cold
    By superkev in forum Golf MK4 - 1999 - 2004
    Replies: 1
    Last Post: 22-07-2009, 12:34 PM
  5. Difficulty starting and rough running when engine is cold
    By brauser rexel in forum Archive posts
    Replies: 4
    Last Post: 23-10-2007, 04:50 PM
Bookmarks
Bookmarks
Posting Permissions
  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  




  


Disclaimer: VW Audi Forum is an "independant enthusiast website", administered in line with guidelines supplied by VAG in the UK, and is in no way related to any of the Worldwide Volkswagen,Audi,Seat,Skoda,Bentley,Bugatti,Porsche or Lamborghini group of Companies. For official up to date information on any of there vehicles, please visit the official websites. Any comments made throughout this website, are the views of the respective poster, and in no way represent the views of the VW Audi Forum Administration, or the worldwide Volkswagen & Audi Group of companies.


VW Audi Forum do not vet and are not responsible for any information which is posted in this forum. All content is viewed and used by you at your own risk and we do not warrant the accuracy or reliability of any of the information.


Copyright: Certain "words", "phrases" and "Images" used on this website by the Administration are "Copyright" of Volkswagen GB, Volkswagen AG (Germany), Audi GB, Audi AG (Germany), Volkswagen Motorsport GB, Volkswagen Motorsport AG (Germany), Audi Motorsport AG (Germany), Volkswagen Racing GB, Bentley, Bugatti, Porsche and Lamborghini. No image can be replicated by anyone WITHOUT the relevant Companies written permission.


All trademarks and copyrights remain property of their respective owners.

No part of the VW Audi Forum website or forum may be reproduced without written permission from the site administration


PLEASE NOTE - PERSONAL ABUSE, ABUSE AGAINST THIS OR ANY OTHER WEBSITE OR ANY COMPANY WILL NOT BE TOLERATED. OFFENDERS WILL BE MODERATED OR EVEN BANNED.


This website and forum are best viewed at a minimum resolution of 1024 by 768.



  



- VW AUDI Forum - The #1 Volkswagen (VW) Group Forum - Volkswagen (VW) - Audi - Seat - Skoda - Bentley - Bugatti - Lamborghini - Porsche - VW Audi Forum -


- www.vwaudiforum.co.uk - www.vwaudiforum.co.uk -