Notices
 

  

User Tag List

Thread: A6 stop start fault.

Page 5 of 5 FirstFirst ... 345
Results 41 to 47 of 47
  1. Re: A6 stop start fault. 
    #41
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Crewe, Cheshire
    Posts
    289
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    39 Post(s)
    A trickle charge over a couple of days will be perfect.
    That will top the battery up to 100%.

    Stop Start systems only alow the battery to charge to 80%, then the last 20% with charging during braking.

    If you still have a problem after a trickle charge, it will probably require a new battery.
     
    0 2 0
     

  2. Re: A6 stop start fault. 
    #42
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    West Sussex, UK
    Posts
    32
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    4 Post(s)
    Bloody thing is driving me mad. I bought a charger and charged the battery over a full day (8am to 9pm). On the run to Devon, stopped after about 130 miles, with lots of regen charging. Got back in the car to carry on and the same thing happened. Took 4 attempts to get it going. On the 4th attempt, I had to really rev it keep it from conking out again. The rest of the journey was fine, no probs.

    Since being in Devon, for 5 days it's been fine, having done some shorter journeys (10 miles) and longer (40 miles). After a 30 mile drive today, and being parked up for 2 hours, the same again, multiple attempts and then having to rev to get it going.

    I called Audi as it had been in for a service a few weeks before and they said there were no fault codes recorded. Looks like it'll be going back in when we get back.
     
    0 0 0
     

  3. Re: A6 stop start fault. 
    #43
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    West Sussex, UK
    Posts
    32
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    4 Post(s)
    Another update on this. The car has been okay for a few weeks, then it happened again. Took 5 attempts to start the car and keep the engine running/idling around 1000 revs. With each attempt, as usual I press the break pedal, press the start button, it turns over and starts (the rev needle sweeps round to the top and back to 1000), then just cuts out. If I move the gear lever to reverse or drive, I get the Start/Stop system fault notification and need to manually restart the engine. I've got this on video but not in Youtube format so not sure how to go about attaching it to the thread....? Based on what I've read on this thread, I took it to Kwik Fit for a battery check, and they said it's in good condition and would benefit from some long runs. I've also put it on charge (mentioned in a previous post) over 13 hours. Since then I've run it through the diagnostic modes on the charges and nothing of note identified on each of those tests so I'm conifdent the battery is in pretty good shape.

    I still have an extended warranty for a few months so took it to a local VAG specialist. They ran all the diagnositcs they could, no fault codes, no errors stored, nothing. Checked the battery and that was fine. And on each attempt they tried to replicate the problem, it started first time, no bother. Took it out for a few runs, no problem. They advised that good practice on start/stop cars is to press the start button without having your foot on the pedal, let it do it's sweep, then press the pedal and start normally. This has never been a problem on this carpreviously, or my C6 Black Edition I had for 3 years before, but I've taken it on board and am trying it with each start

    Today, I've just driven about 10 miles and parked for about 90 minutes. Got back in the car, pressed start, it did it's sweep, pressed the pedal and pressed start again, and it barely turned over before just cutting out. As usual, the dash remains on, MMI display is fine, it's the engine won't start. Moved the gear selector to reverse to see if it would get the engine to start and got the error message and to restart manually. I did it again and got the same outcome. On the third time, it turned over and started, I revved the **** out of it and it moved to reverse quickly. I drove home with no issue. Even stopping at lights, the start stop works perfectly - as soon as I take my foor off the brake, it's starts back up again in an instant, no problem. Again, no error lights, fault lights or anything, just the message on the dash. It behaved almost as if it was a flat battery.

    The garage said next time it happens just bring it in - sods law it's at 8pm but will try and get it in to them tomorrow. If anyone can advise on how to upload a vid - it's about 1 minute long - it might give a better idea!! Driving me nuts...
     
    0 0 0
     

  4. Re: A6 stop start fault. 
    #44
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    491
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    74 Post(s)
    That's a really odd one. Maybe a fault in a loom somehwere?
     
    0 0 0
     

  5. Re: A6 stop start fault. 
    #45
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    West Sussex, UK
    Posts
    32
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    4 Post(s)
    I actually managed to get it back to the VAG specialist round the corner late yesterday afternoon. Plugged it in again and showed no fault codes. I was able to speak to the tech though, and show the video I had where it took 5 attempts to start and he had a few ideas. Suggested a faulty brake pedal sensor - tested it while plugged in, and it seems to be the case. Really intermittent in that, out of 7 presses on the brake pedal, 6 times it showed up that the brake was engaged, once it didn't. So it would seem that's the culprit. The part is ordered and should hopefully be fitted early next week.

    Whilst I was waiting, the owner was talking me remap options - Revo stage 1 to take mine from 444bhp to 560!! Bloody expensive but has certainly got me thinking.....
     
    0 0 0
     

  6. Re: A6 stop start fault. 
    #46
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Chestfield kent
    Posts
    337
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    62 Post(s)
    560bhp wow. That will be impressive, if it decides to start..... good luck.
    2015 FL S-line 2L ultra & 2003 225 TT Coupe
     
    1 0 0
     

  7. Re: A6 stop start fault. 
    #47
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    West Sussex, UK
    Posts
    32
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    4 Post(s)
    Quote Originally Posted by Elansear View Post
    560bhp wow. That will be impressive, if it decides to start..... good luck.


    Well, that's the thing hey, get the damn thing working properly first!!! IF, I could afford it (and that's a very big if, by the way!!), I've never had any kind of mods done so not sure on the implications, both insurance wise and also if they ever have a history of going west and screwing the ECU. I'll worry about it if I can fund it. Will post once the brake switch is done and hopefully the end of the fault.
     
    0 2 0
     

Page 5 of 5 FirstFirst ... 345

Similar Threads

  1. Please Help Audi A3 start/stop system fault
    By Traser13 in forum Audi A3 - 8P - 2004 - 2012
    Replies: 1
    Last Post: 04-02-2017, 03:13 PM
  2. stop start system fault.
    By marcosborne in forum Passat - B6 Forum - 2005 - 2010
    Replies: 7
    Last Post: 02-12-2013, 12:43 PM
  3. Stop Start Fault
    By MFGF in forum Audi A6 - C7 Forum - 2011- 2018
    Replies: 10
    Last Post: 03-06-2013, 10:01 AM
  4. Question Intermittent Stop/Start fault - the saga continues
    By TeaTimeGilly in forum Passat - B5 Forum - 1997 -2005
    Replies: 0
    Last Post: 25-11-2008, 04:32 PM
Bookmarks
Bookmarks
Posting Permissions
  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


 



  


Disclaimer: VW Audi Forum is an "independant enthusiast website", administered in line with guidelines supplied by VAG in the UK, and is in no way related to any of the Worldwide Volkswagen,Audi,Seat,Skoda,Bentley,Bugatti,Porsche or Lamborghini group of Companies. For official up to date information on any of there vehicles, please visit the official websites. Any comments made throughout this website, are the views of the respective poster, and in no way represent the views of the VW Audi Forum Administration, or the worldwide Volkswagen & Audi Group of companies.


VW Audi Forum do not vet and are not responsible for any information which is posted in this forum. All content is viewed and used by you at your own risk and we do not warrant the accuracy or reliability of any of the information.


Copyright: Certain "words", "phrases" and "Images" used on this website by the Administration are "Copyright" of Volkswagen GB, Volkswagen AG (Germany), Audi GB, Audi AG (Germany), Volkswagen Motorsport GB, Volkswagen Motorsport AG (Germany), Audi Motorsport AG (Germany), Volkswagen Racing GB, Bentley, Bugatti, Porsche and Lamborghini. No image can be replicated by anyone WITHOUT the relevant Companies written permission.


All trademarks and copyrights remain property of their respective owners.

No part of the VW Audi Forum website or forum may be reproduced without written permission from the site administration


PLEASE NOTE - PERSONAL ABUSE, ABUSE AGAINST THIS OR ANY OTHER WEBSITE OR ANY COMPANY WILL NOT BE TOLERATED. OFFENDERS WILL BE MODERATED OR EVEN BANNED.


This website and forum are best viewed at a minimum resolution of 1024 by 768.



  



- VW AUDI Forum - The #1 Volkswagen (VW) Group Forum - Volkswagen (VW) - Audi - Seat - Skoda - Bentley - Bugatti - Lamborghini - Porsche - Scania - MAN - Ducatti - VW Audi Forum -


- www.vwaudiforum.co.uk - www.vwaudiforum.co.uk -