Notices
 

  

User Tag List

Thread: 2010 VW Polo 1.6 tdi, starts up but only runs for 2 seconds then stops

Results 1 to 5 of 5
  1. 2010 VW Polo 1.6 tdi, starts up but only runs for 2 seconds then stops 
    #1
    Join Date
    Dec 2017
    Location
    Brackley
    Posts
    2
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Hi everyone, Iím hoping someone might be able to help me out, I was driving the other day when my Polo just died on me, car was running normal then nothing, no warning just stopped, I tried restarting and it would start but only run for 2 seconds then stop, turned ignition off, waited a couple of mins then tried again, same thing happened, does anyone have any ideas what it could be?

    Managed to get it towed home, plugged my Code reader in and the following codes show up,

    P0544 -

    P0123 -

    P2455-

    tried clearing the codes and only the first one would clear the others remained! Also the glow plug light is flashing on the dash, engine management light comes on but while itís running for those 2 seconds it goes out, checked that the fuel pump is working on the key and priming up, also visually looked for anything split or broken, hoses etc, nothing looks out of sorts!

    Any ideas from anyone would be greatly appreciated,

    Cheers
    Rick
     
    0 0 0
     

  2. Re: 2010 VW Polo 1.6 tdi, starts up but only runs for 2 seconds then stops 
    #2
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    glasgow
    Posts
    1,566
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    34 Post(s)
    Change diesel filter and see if cold water at bottom of filter is freezing diesel


    try starting car by switching ignition on, waiting for glow plug light to go out, wait another 2 seconds as glow plugs still heating up & then try

    Its a VAG thing in my humble opinion, wont start till glow plug light goes out, I switch on ignition, put seat belt on & then fire it up ..................... away she goes
    VW POLO 2002 1.2 12v , Audi A6 2006 2.0 TDi SE , Skoda Fabia 1.4 TDi

    All 3 cars in the current fleet
     
    0 0 0
     

  3. Re: 2010 VW Polo 1.6 tdi, starts up but only runs for 2 seconds then stops 
    #3
    Join Date
    Dec 2017
    Location
    Brackley
    Posts
    2
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Hi Niall

    Thanks for the idea, changed fuel filter, still the same! Any other ideas?

    Thanks

    Rick
     
    0 0 0
     

  4. Re: 2010 VW Polo 1.6 tdi, starts up but only runs for 2 seconds then stops 
    #4
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    glasgow
    Posts
    1,566
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    34 Post(s)
    I would be checking the wiring harness for any broken wires.

    All 3 can be wiring problems , however I would go for replacing Exhaust Gas Temperature Sensor Circuit Bank 1 Sensor 1 , as if it throws a high voltage reading, it can throw the DPF sensor off in my humble opinion

    When you go into the Faults in your OBD2 reader, CLEAR both STORED & PENDING codes. It may help


    So check wiring as your cheapest option, then replace the sensor
    VW POLO 2002 1.2 12v , Audi A6 2006 2.0 TDi SE , Skoda Fabia 1.4 TDi

    All 3 cars in the current fleet
     
    0 0 0
     

  5. Post Re: 2010 VW Polo 1.6 tdi, starts up but only runs for 2 seconds then stops 
    #5
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Nottingham, England
    Posts
    33,293
    Post Thanks / Like
    Blog Entries
    2
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Quoted
    331 Post(s)
    Not too sure those codes are accurate, what did you use to read them?

    16928 (P0544) Exhaust Gas Temperature (G235) Sensor 1, - Malfunction in circuit
    16507 (P0123) Throttle Position Sensor (TPS) (G69/G127) - Signal too High
    (P2455) Diesel Particulate Filter (DPF) Pressure Sensor 'A' (G505) - Circuit High

    I can't see any circuit correlation between these devices and all three components are a common failure on the CAYC. I have to say without reservation that the CAYC is the biggest pile of poo ever to leave the doors of a VAG factory since the CT from mid 79. We had one in over last weekend until Monday night, 100K miles and not three years old until March 2018, FSH, no oil pressure due to worn con rod bearings and the dealer has washed his hands and said there is no problem even tough the warning system is going off and it can't get more than 2 bar oil pressure. The CAYC went to a belt driven oil pump (known as BIO for Belt In Oil) and we guessed it would be that but the belt was fine as was the oil pump itself.
    Dark was that day when Diesel conceived his grim engine that begot you, vile invention, more vicious, more criminal than the camera even, metallic monstrosity, bale and bane of our culture, chief woe of our Commonweal. How dare the Law prohibit hashish and heroin yet license your use, who inflate all weak inferior egos? Their addicts only do harm to their own lives: you poison the lungs of the innocent, your din dithers the peaceful, and on choked roads hundreds must daily die by chance-medley. Nimble technicians, surely you should hang your heads in shame. Your wit works mighty wonders, has landed men on the Moon, replaced brains by computers, and can smithy a "smart" bomb. It is a crying scandal that you cannot take the time or be bothered to build us, what sanity knows we need, an odorless and noiseless staid little electric brougham.

    W.H. Auden (1907-1973), A Curse:
     
    0 0 0
     

Similar Threads

  1. Please Help Cut out, starts ok but cuts out after 10 seconds
    By Tack271 in forum Audi A6 - C6 Forum - 2005 - 2010
    Replies: 4
    Last Post: 09-04-2017, 06:34 PM
  2. a6 2.6 playing starts stops and no starts
    By jolleyalex26 in forum Audi A6 - C4 Forum - 1994 - 1997
    Replies: 2
    Last Post: 12-10-2010, 08:43 PM
  3. Please Help A3 starts for a few seconds - immobiliser?
    By bletha3 in forum Audi A3 - 8L - 1996 - 2003
    Replies: 1
    Last Post: 17-01-2010, 11:10 PM
  4. Audi 80 auto 1.8 starts for 2 seconds then stops
    By timnewton30 in forum 80 - 90
    Replies: 5
    Last Post: 10-08-2008, 05:35 AM
  5. MK3 Golf fuel pump runs for two seconds!!!!
    By manc in forum Golf MK3 - 1993 - 1999
    Replies: 2
    Last Post: 18-01-2008, 04:39 PM
Bookmarks
Bookmarks
Posting Permissions
  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  




  


Disclaimer: VW Audi Forum is an "independant enthusiast website", administered in line with guidelines supplied by VAG in the UK, and is in no way related to any of the Worldwide Volkswagen,Audi,Seat,Skoda,Bentley,Bugatti,Porsche or Lamborghini group of Companies. For official up to date information on any of there vehicles, please visit the official websites. Any comments made throughout this website, are the views of the respective poster, and in no way represent the views of the VW Audi Forum Administration, or the worldwide Volkswagen & Audi Group of companies.


VW Audi Forum do not vet and are not responsible for any information which is posted in this forum. All content is viewed and used by you at your own risk and we do not warrant the accuracy or reliability of any of the information.


Copyright: Certain "words", "phrases" and "Images" used on this website by the Administration are "Copyright" of Volkswagen GB, Volkswagen AG (Germany), Audi GB, Audi AG (Germany), Volkswagen Motorsport GB, Volkswagen Motorsport AG (Germany), Audi Motorsport AG (Germany), Volkswagen Racing GB, Bentley, Bugatti, Porsche and Lamborghini. No image can be replicated by anyone WITHOUT the relevant Companies written permission.


All trademarks and copyrights remain property of their respective owners.

No part of the VW Audi Forum website or forum may be reproduced without written permission from the site administration


PLEASE NOTE - PERSONAL ABUSE, ABUSE AGAINST THIS OR ANY OTHER WEBSITE OR ANY COMPANY WILL NOT BE TOLERATED. OFFENDERS WILL BE MODERATED OR EVEN BANNED.


This website and forum are best viewed at a minimum resolution of 1024 by 768.



  



- VW AUDI Forum - The #1 Volkswagen (VW) Group Forum - Volkswagen (VW) - Audi - Seat - Skoda - Bentley - Bugatti - Lamborghini - Porsche - VW Audi Forum -


- www.vwaudiforum.co.uk - www.vwaudiforum.co.uk -