Notices
 

  

User Tag List

Thread: Cold Start issues - glow plug flashing - steps taken but issue still persists.

Results 1 to 5 of 5
  1. Cold Start issues - glow plug flashing - steps taken but issue still persists. 
    #1
    Join Date
    Feb 2017
    Location
    London / Medway
    Posts
    4
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Novice at posting so excuse any mistakes, have searched but my issue seems to be somewhat unique.

    audi a4 b8 2.0 TDI - caga engine - 143bhp
    diagnostic symptoms -

    problem started only in the cold weather
    only if left over night and temp drops to about 7 C or less

    2 patterns that occur

    when key inserted and clutch depressed the engine / starter cranks and then shuts off. - the glow plug light flashes almost indefinitely once the starting process fails.
    this can happen several times - max was about 20 and the eventually it will start.
    sometimes the glow plug remains solid and then a light comes on saying switch engine off and check oil.



    have run vcds version 12 many times and other than some long standing AC faults and engine speed sensor fault no new issues, nothing in particular to do with fuel pump, relays, or glow plugs.

    steps tried.

    glow plugs changed, and checked with multimeter seems to be fine
    the glow plug relays changed - doesn't seem to make difference, - i have even removed the relay and the engine would still start (after the several attempts as mentioned)

    i have changed fuel filter recently also.

    despite no mass airflow errors, i have also cleaned this with appropriate cleaner.

    I had the AA come out and they checked the voltage going to the plugs once the temp was low and the engine was key was pushed, he suggested that the glow plugs were not receiving any voltage. - im not so sure about this. my multi meter doesn't seem to reach deep enough for me to check voltage my self.


    i did get the alternator changed recently (problem was hapening before this) and the only thing left for me is to filute the coolant appropraotely, the mechanic just put in g13 coolant without diluting it, he said to top it up with water but i will drain and use a tester to get it at the right level, i dont think this would cause cold start issues.

    i wonder if anyone could spot a pattern to these symptoms and offer advice.
    Have spent much time learning and trying to be self sufficient. any thoughts on what I could do further (was thinking about changing fuel pump but that seems a costly trial and error).

    I have taken a video of the process that i will upload shortly.

    thanks in advance
     
    0 0 0
     

  2. Re: Cold Start issues - glow plug flashing - steps taken but issue still persists. 
    #2
    Join Date
    Feb 2017
    Location
    London / Medway
    Posts
    4
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
     
    0 0 0
     

  3. Re: Cold Start issues - glow plug flashing - steps taken but issue still persists. 
    #3
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    23
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Have you recently had the emissions fix carried out on this car? Could there be a link between the two?
     
    0 0 0
     

  4. Re: Cold Start issues - glow plug flashing - steps taken but issue still persists. 
    #4
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    glasgow
    Posts
    1,566
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    34 Post(s)
    firstly, always allow the glow plug light to go out before attempting to start the car .......................... this allows car to get the heat the glow plugs up, and this will prolong the life of the glow plugs also


    So switch on the ignition of the car, put your seatbelt on ............................................ this will allow the glowplugs to heat up & light go out

    Then start the car !!




    Also the glow plugs for around 1 to 2 seconds after the glow plug light goes out, are still heating up.

    All year round you have to wait for the glow plug light to go out


    My A 6 2006 & others have the same problems, we wait and car starts fine. Try it and see
    VW POLO 2002 1.2 12v , Audi A6 2006 2.0 TDi SE , Skoda Fabia 1.4 TDi

    All 3 cars in the current fleet
     
    0 0 0
     

  5. Re: Cold Start issues - glow plug flashing - steps taken but issue still persists. 
    #5
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    heywood
    Posts
    3
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    In your op it shows a engine speed sensor fault which can also be called crank position sensor this is where i think your problem lies and they dont always log a fault
     
    1 1 0
     

Similar Threads

  1. Glow plug symbol flashing and Stop/Start system fault
    By usman786786 in forum Audi A3 - 8V - 2012 - 2016
    Replies: 17
    Last Post: 03-05-2016, 11:18 PM
  2. ECS Warning lamp & Flashing Glow Plug issue
    By nedbenson100 in forum Audi A5 - B8 Forum - 2007 - 2016
    Replies: 1
    Last Post: 20-11-2015, 06:18 PM
  3. Please Help On start up intermittent glow plug flashing non start engine fault garage flashes up
    By dazcheff in forum Passat - B6 Forum - 2005 - 2010
    Replies: 2
    Last Post: 19-09-2012, 08:39 PM
  4. Please Help '99 2.5TDi won't start. Glow plug light flashing
    By wanstronian in forum Audi A4 - B5 Forum - 1995 - 2002
    Replies: 3
    Last Post: 02-07-2012, 02:10 PM
  5. Please Help Flashing glow plug light no start
    By peugeot4050 in forum Golf MK3 - 1993 - 1999
    Replies: 0
    Last Post: 11-10-2010, 06:31 PM
Tags for this Thread

View Tag Cloud

Bookmarks
Bookmarks
Posting Permissions
  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  




  


Disclaimer: VW Audi Forum is an "independant enthusiast website", administered in line with guidelines supplied by VAG in the UK, and is in no way related to any of the Worldwide Volkswagen,Audi,Seat,Skoda,Bentley,Bugatti,Porsche or Lamborghini group of Companies. For official up to date information on any of there vehicles, please visit the official websites. Any comments made throughout this website, are the views of the respective poster, and in no way represent the views of the VW Audi Forum Administration, or the worldwide Volkswagen & Audi Group of companies.


VW Audi Forum do not vet and are not responsible for any information which is posted in this forum. All content is viewed and used by you at your own risk and we do not warrant the accuracy or reliability of any of the information.


Copyright: Certain "words", "phrases" and "Images" used on this website by the Administration are "Copyright" of Volkswagen GB, Volkswagen AG (Germany), Audi GB, Audi AG (Germany), Volkswagen Motorsport GB, Volkswagen Motorsport AG (Germany), Audi Motorsport AG (Germany), Volkswagen Racing GB, Bentley, Bugatti, Porsche and Lamborghini. No image can be replicated by anyone WITHOUT the relevant Companies written permission.


All trademarks and copyrights remain property of their respective owners.

No part of the VW Audi Forum website or forum may be reproduced without written permission from the site administration


PLEASE NOTE - PERSONAL ABUSE, ABUSE AGAINST THIS OR ANY OTHER WEBSITE OR ANY COMPANY WILL NOT BE TOLERATED. OFFENDERS WILL BE MODERATED OR EVEN BANNED.


This website and forum are best viewed at a minimum resolution of 1024 by 768.



  



- VW AUDI Forum - The #1 Volkswagen (VW) Group Forum - Volkswagen (VW) - Audi - Seat - Skoda - Bentley - Bugatti - Lamborghini - Porsche - VW Audi Forum -


- www.vwaudiforum.co.uk - www.vwaudiforum.co.uk -