Notices
 

  

User Tag List

Thread: A2 1.4 AUA not running

Results 1 to 3 of 3
  1. A2 1.4 AUA not running 
    #1
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    12
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    Hello,
    Just posting to see if anyone has any ideas what may be up with my poor car.... Car lost power at speed. Would not start - recovered home. Started once and ran fine but died again after about 1 min. So that ruled out the catastrophic (cam belt jumped teeth etc.) Dash showed CEL and EPC warnings. Diagnostic was inconclusive few interesting errors 17550/P1142 not seen before - Load Calculation Cross Check Lower limit exceeded and 17961/P1553 - Barometric/Manifold Pressure Signals - Implausible Correlation. Central Conv. also had a 01366 Opened due to crash signal which got me thinking something had tripped. I have no dates for these errors so they could have been lurking for a while.

    I removed the Crank sensor on a whim as soon as the car was home ...and then put it back not on a whim (what a pig) as the errors appeared unhelpful I tried to do my research online and then dropped into old school diagnostic mode (if there are no errors its probably mechanical). Ultimately I ruled out several possibilities which lead me to think that the throttle body was at fault (basically not opening). I had done an adaptation which was OK so thought this was OK but on inspection I found it was staying closed except during the adaptation process, (with the ignition on should it open in response to pedal action?) oddly it seemed to make noises even when the butterfly was not moving and the butterfly did not appear to come perfectly to the vertical, but it did its stuff and passed the test. Fuel is OK injectors are working and spark is healthy. VCDS shows EPC movement detected but I may be being fooled.

    I placed a wire as a spacer to open the butterfly a mm or so (40 thou.) and she fired up but would only try to idle.

    Am I stirring any thoughts?

    Thanks in advance, Craig.
     
    0 0 0
     

  2. Re: A2 1.4 AUA not running 
    #2
    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Ireland
    Posts
    25
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    WARNING: Moving the butterfly with the key ON can damage the motor. You can move it any way you like with the key OFF.

    When performing the throttle body alignment, or even just on the adaption setting and moving the pedal manually, does the throttle position sensor value change fairly smoothly? There's often 2 sensors, one will increase at the same rate the other is decreasing. Yes the butterfly should move with the key ON and moving the pedal.

    Have you removed the throttle body and cleaned it? The butterfly can get stuck on bits of carbon build up and grime. I would certainly give it a good clean just for good measure and good maintenance.

    Might be an idea (Or a shot in the dark) to check the connector plug for corrosion.

    If all seems well after the above we can start looking at other potential gremlins.

    J
     
    0 0 0
     

  3. Re: A2 1.4 AUA not running 
    #3
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    12
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quoted
    0 Post(s)
    My throttle position sensor appears to have two resistors (the measuring block labels do not reflect the SSP247 description which is G79/G185 so something is incorrect). Both resistors/potentiometers (VCDS calls them G79 and resistor 2 in Pedal go up together to 100% in. My confusion is why the Throttle Body adapts OK and the pedal appears OK but the throttle body (butterfly) does not move in response to pedal.

    Craig
     
    0 0 0
     

Similar Threads

  1. Please Help VW Polo 2002 9N 1,4 16V AUA error codes HELP me please!
    By roobarb90 in forum Polo - Derby - Lupo - Fox
    Replies: 1
    Last Post: 05-03-2015, 02:37 PM
  2. non running
    By seanw in forum Golf MK2 - 1984 - 1992
    Replies: 0
    Last Post: 15-06-2010, 04:51 PM
  3. Running in
    By Frank42 in forum Audi A4 - B8 Forum - 2008 - 2015
    Replies: 11
    Last Post: 12-06-2010, 11:42 AM
  4. Remove Oil Filter from 1.4 16V AUA Polo
    By iwaters in forum Polo - Derby - Lupo - Fox
    Replies: 2
    Last Post: 19-01-2009, 12:02 AM
  5. Polo 1.4 16V AUA - timing tool
    By roypch in forum Polo - Derby - Lupo - Fox
    Replies: 4
    Last Post: 06-11-2007, 11:34 PM
Bookmarks
Bookmarks
Posting Permissions
  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  




  


Disclaimer: VW Audi Forum is an "independant enthusiast website", administered in line with guidelines supplied by VAG in the UK, and is in no way related to any of the Worldwide Volkswagen,Audi,Seat,Skoda,Bentley,Bugatti,Porsche or Lamborghini group of Companies. For official up to date information on any of there vehicles, please visit the official websites. Any comments made throughout this website, are the views of the respective poster, and in no way represent the views of the VW Audi Forum Administration, or the worldwide Volkswagen & Audi Group of companies.


VW Audi Forum do not vet and are not responsible for any information which is posted in this forum. All content is viewed and used by you at your own risk and we do not warrant the accuracy or reliability of any of the information.


Copyright: Certain "words", "phrases" and "Images" used on this website by the Administration are "Copyright" of Volkswagen GB, Volkswagen AG (Germany), Audi GB, Audi AG (Germany), Volkswagen Motorsport GB, Volkswagen Motorsport AG (Germany), Audi Motorsport AG (Germany), Volkswagen Racing GB, Bentley, Bugatti, Porsche and Lamborghini. No image can be replicated by anyone WITHOUT the relevant Companies written permission.


All trademarks and copyrights remain property of their respective owners.

No part of the VW Audi Forum website or forum may be reproduced without written permission from the site administration


PLEASE NOTE - PERSONAL ABUSE, ABUSE AGAINST THIS OR ANY OTHER WEBSITE OR ANY COMPANY WILL NOT BE TOLERATED. OFFENDERS WILL BE MODERATED OR EVEN BANNED.


This website and forum are best viewed at a minimum resolution of 1024 by 768.



  



- VW AUDI Forum - The #1 Volkswagen (VW) Group Forum - Volkswagen (VW) - Audi - Seat - Skoda - Bentley - Bugatti - Lamborghini - Porsche - VW Audi Forum -


- www.vwaudiforum.co.uk - www.vwaudiforum.co.uk -