PDA

View Full Version : passat 1996 lots off smoke when started



jill300268
09-01-2008, 09:34 PM
Green flag recovery thinks that the turbo is releasing oil through the exhaust, pass i am not technical mined it as its lots of smoke coming out of the back whitish in colour and lots of black splutter marks over pavement by the tail pipe the of exhaust and there is a clicking noise/sound/ of engaging coming from around turbo charger ,the car for some reason when on low idle clears its self when you put foot back on accelerator and then regains full power but when foot is taking off the accelerator its starts smoking bad and running rough again he said something a about seals in the turbo .ps can a faulty turbo cause these problems . also the car will not start off key very good .done other components checks glow plugs are fine fuel is getting though ok and the car as only done 95000 miles so it still low millage for a car of this age .


any help thanks

passat>sport
09-01-2008, 09:56 PM
Green Flag is correct about the turbo.

I would stop starting it (if you are!) If the oil is making it's way into the engine as well as the exhaust, You could well have a runaway situation. The engine bassically revs itself to death.

Best get a turbo fitted asap. :beerchug:

jill300268
09-01-2008, 10:40 PM
Green Flag is correct about the turbo.

I would stop starting it (if you are!) If the oil is making it's way into the engine as well as the exhaust, You could well have a runaway situation. The engine bassically revs itself to death.

Best get a turbo fitted asap. :beerchug:


hi do you know what a solonid N75 is ,when the car is in idle for some reason it clears its self as if nothing it wrong with the car and i got normal accelerator.and then when you put your foot on the accelerator why is it running ok as if the car has no problem and when you take your foot off the accelerator it starts smoking really bad .there is no oil coming out of the exhaust just lots off smoke as if its not burning the fuel .its like a petrol car with oil seals gone in the cam and its smokes really bad .there was no underline problem with the car before .apart from lacking power on
acceleration like a bad flat spot .

do you think this guy is right as a new turbo don't come cheap.

thanks for the reply .

jill

passat>sport
09-01-2008, 10:46 PM
hi do you know what a solonid N75 is ,when the car is in idle for some reason it clears its self as if nothing it wrong with the car and i got normal accelerator.and then when you put your foot on the accelerator why is it running ok as if the car has no problem and when you take your foot off the accelerator it starts smoking really bad .there is no oil coming out of the exhaust just lots off smoke as if its not burning the fuel .its like a petrol car with oil seals gone in the cam and its smokes really bad .there was no underline problem with the car before .aprt from lacking power on
acceleration like a bad flat spot .

do you this this guy is right as a new turbo don't come cheap.

thanks for the reply .

jill The n75 is the boost controller and has no reason to make your car kick out whiteish smoke!

You said it was leaving black marks on the path or something.

It sounds to me when you rev the car it is sucking oil direct into the engine.

Is the smoke whiteish blue and lingers?

jill300268
09-01-2008, 11:01 PM
The n75 is the boost controller and has no reason to make your car kick out whiteish smoke!

You said it was leaving black marks on the path or something.

It sounds to me when you rev the car it is sucking oil direct into the engine.

Is the smoke whiteish blue and lingers?

hi its belching whiteish smoke

hi its belching whitish smoke but it do sort of clear when on idle .the car is very hard to start or turn over . because the car have been standing for a few days and we have been trying to start it and took some time to get it to go because when the guy was putting easy start in the pipe for sometime the accelerator was not responding till the burned fuel was burned off its very had to explain .the turbo is making a very strange clicking noise but you only here this noise twice and then the car runs fine and till you take your foot of the accelerator again
thanks jill

passat>sport
09-01-2008, 11:02 PM
I may have misinterpreted the black patch on the path, It could well be soot and you may be right about the N75. ( The clicking could be the n75 having a fit)

Is the black bit on the path oily or dry?

jill300268
09-01-2008, 11:11 PM
I may have misinterpreted the black patch on the path, It could well be soot and you may be right about the N75. ( The clicking could be the n75 having a fit)

Is the black bit on the path oily or dry?

i its dry depoits see picture its raining here so the floor look wet

jill300268
09-01-2008, 11:16 PM
if the n75 is at fault could this cause the car not to run normal and cause accelerator and loss of power problems and till this failed all together
thanks jll

passat>sport
09-01-2008, 11:17 PM
That is indeed soot. You are more mechanically minded than you think.

If the valve is clicking then that is the culprit.

Green flag need shooting.

yes it is over fueling! change the n75 and all will be well.

passat>sport
09-01-2008, 11:22 PM
if the n75 is at fault could this cause the car not to run normal and cause accelerator and loss of power problems and till this failed all together
thanks jll

Yes of course (white smoke and soot is overfueling)

When the n75 is broken you will not get any boost. (at all)

jill300268
09-01-2008, 11:26 PM
hi is it a easy job to do ??????


thanks jill

passat>sport
09-01-2008, 11:32 PM
Is your car the b4 old shape or the b5 newer one?

It's easy to change, but I don't know where it is located on your car due to me never seeing under one of those bonnets.

There is a guy called CRASHER on here that will know the ins and outs of the B4 model.

Good luck. :beerchug:

jill300268
09-01-2008, 11:36 PM
hi its this shape

thanks jill

passat>sport
09-01-2008, 11:45 PM
Yes B4,

jill300268
10-01-2008, 12:05 AM
do you think and given the information i have given how close out of 100% is this the cause .could any other sensor cause this problem.


thanks for the help

jill

passat>sport
10-01-2008, 12:22 AM
Your best getting it plugged into some diagnostics to be 100% sure!

I'm just guessing from what you've told me, but white smoke can be caused due to a few reasons (unburnt fuel) and the needle lift sensor is usually the main one. It's more the soot and no power that makes me think the same as you (n75). and the clicking of course.

Did you e-mail crasher and ask him where the n75 is located?

jill300268
10-01-2008, 12:43 AM
http://www.dieselgeek.com/servlet/Categories?category=TDI+Electrical+Items

hi i did but may be hes not online

hi found a link that i think it looks like this but this is a USA site

you have been really helpful and i hope this will cure the car as if its is the turbo i will be looking to sell it for spares or repair its a shame because its been a good car passed every mot since the 4 years i have had it and for 4 years i have done nothing to it apart from servicing it on the intervals its like a tank construction solid car compared to other cars of its age and the price for a new turbo out ways the price of buying another car . its shame that vw sells there parts for over inflated prices .they wanted £1100 for a turbo and the car is booked at less than this they just rip you off.

none economical sense when you price a part for an older car as if you will pay this much .but they lose more money because there is no logic to prices like this and its no wonder people look to find the price cheaper

thanks jill

passat>sport
10-01-2008, 12:52 AM
Remember folk can only guess on here.

Thinking back it could well be the needle lift sensor and/or the fuel pump has gone ding-dong. You need someone to scan it for codes (have a look in the yellow pages for a local guy that does this (30 Quid should cover it) Tell him to clear them and scan again, then write the codes down.

Good luck

jay.

jill300268
11-01-2008, 09:57 PM
i may have found a probable cause today .the fuel line pump for some reason has bubbles in the clear plastic pipe just by the pump ,this was happening when they tried to start the car the other day .with the above diagnosed problem ,apparently if the n75 sensor is faulty it will not affect the car from starting as you said .and if the turbo was faulty this would also not cause the car not to start .because you don't use the turbo and till you put power on the throttle .
.i have taken the fuel filter off the car and its not even half full ,turned the car over and its no fuel getting through to the filter or coming through pipes ,but i have quarter of tank of diesel ..???????? i was told to hold the 2 diesel pipes in a separate container of diesel to by pass the tank for possible air intake leaks,i have no success in doing this as the pump still wont pick up the fuel from the by pass container tempory tank,there is lots of bubbles still in the clear pipe when i do this ,do i have to bleed the fuel to get the pump to still pump the fuel or will the pump do this??????or is there a easy way to check this and to eliminate the pump as the suspected
problem .because i have been told that the pump if there is not enough fuel getting through this will cause the same problems as the first problem


thanks jill

----- Original Message -----

the_old_diver
12-01-2008, 11:48 PM
I had similar symptoms of white "smoke", black smoke, poor starting on my TD Umwelt 1996 (AAZ engine) with 210,000 miles on the clock. First the garage changed the fuel pump, which cured it for two weeks, then it gave the same symptoms again, and this time it was a loose cambelt pulley on the end of the crankshaft, throwing the fuel injection timing out. From what I have read these pulleys eventually get loose on the shaft and this may be another possible cause of your problem.

Hope this helps. OD

PS I had to get a replacement engine, so I now have a factory reconditioned AAZ fuel injector pump for sale ;-)

jill300268
13-01-2008, 02:36 AM
hi thanks for the help ,the timing belt was changed 7 months ago by vw including tensor ,the belt looks OK looking it as no teeth missing tensioner and tension on belt looks to tight to miss or jump a tooth .but there again at this stage any everything is a suspected ,when your pump was faulty was there air in the fuel line or did it just fail what was the problems you was getting with it and what was the problems leading up to when it did fail any changes you noticed in the car if any .were did you get you pump from and how much did it cost in the end to get done.


Thanks for the reply
jill

the_old_diver
13-01-2008, 02:53 PM
My garage checked the belt, tension and timing and it was fine - the problem they didn't spot was that the worn keyway on the cambelt pulley on the end of the crankshaft allowed the pulley to move relative to the crankshaft, so the timing varied when the engine was running! Yes there were some air bubbles in the fuel line, even when the engine was running OK. Problem developed over a period of 2 or 3 days, began with poor starting, went to lumpy tickover, then "red arrows" display on starting up, after which I took it to garage..

My garage told me the pump needed overhauled - I'm not qualified to say it didn't, I'm just saying that a couple of weeks later the same symptoms were back. It cost me about £800 in total for pump repairs, haven't had the bill for replacement engine yet.

BTW I'm told a "new" injection pump is about £1200...which is why I got my own rebuilt. Still, the first AAZ gave me around 50 mpg as does the replacement.

OD

passat>sport
13-01-2008, 08:25 PM
apparently if the n75 sensor is faulty it will not affect the car from starting as you said .



I never said it would stop the car starting.

I said it would cause you to have no boost/power and make the car soot.

I honestly don't think you will solve this one without the car being looked at by a professional.

Good luck.

jill300268
15-01-2008, 02:32 PM
hi just to let you know what caused this problem .
the timing was out on the car. the timing on injector pump was the cause of the problem all along ,for some reason its had moved we don't know why this happened not even the garage know why this moved vw had put the belt on so i will be taking back for inspection as the belt is under warranty and this should have not happened .a few fault codes in the system but these was caused from trying to start it OK now, timing was reset and now it runs better than it did when i had it back off vw so they don't no everything at Vw .anyone what the garage telephone number he is down by magor in Newport Gwent wales just let me know ,he as the diagnostics for most vw cars and he a vw Audi specialist. and my car was mot there and passed OK with no faults . so i happy as Larry .
thanks for the help it was much helpful .this information may also help others check the above before buy anything .

the_old_diver
15-01-2008, 03:55 PM
Glad it's fixed, and thanks for telling us about it. If it goes wrong again in 100 miles time, check the crankshaft pulley for a worn keyway :-) OD

jill300268
15-01-2008, 06:51 PM
hi according to the report it said that the timing was not out on the Crankshaft to Camshaft only fuel pump out ???????.but it do state that crankshaft pully was not checked .is this and easy job to do has you have had this done.


thanks jill

the_old_diver
15-01-2008, 09:48 PM
I got a lot of useful advice in one of my other threads - http://www.vwaudiforum.co.uk/forum/showthread.php?t=21341

Checking the cam pulley isn't difficult for a trained mechanic. I'm currently waiting for my friendly garage to trailer the Sharan 1.9 TDI off to their premises to check for pulley problems. I could do the diagnostics where it was lying but couldn't get it to start so I'm thinking it is a mechanical problem.

Hope this helps. OD

jill300268
16-01-2008, 12:31 AM
i will run it to see what happens the job only cost me 132.00 all in with the new mot and this included the diagnostic check with this ,it will be going back to Vw as the belt may still be covered just to make sure and it may well be the belt at fault and nothing else finger crossed i will keep you all updated . as for now the car is running like a dream and its never run so good .i hope it keeps going .its an old car but its a tank and i get atleast 43 round town and much more on a run this is why i like car.and reluctant to get rid of it and its tows my caravan no problem .

thanks jill